"Invandrare"

Har märkt att svenskar är väldigt bra på det här med att använda fel begrepp vid fel tillfälle. Låt mig därför reda ut några tydligt visade oklarheter kring begreppet invandrare:
 
Definitionen av ordet invandrare enligt Nationalencyklopedin, NE.se:
Invandrare, immigrant, person som flyttar från ett land till ett annat för att bosätta sig där en längre tid, enligt folkbokföringen i Sverige minst ett år. 
 
En invandrare är alltså inte en kille född i Sverige och som råkar heter Muhammed eller är något mörkare i hyn. En invandrare är inte en flicka vars föräldrar en gång i tiden flyttat till Sverige från ett annat land. En invandrare är inte någon som är född i Sverige. Simple as that.
 
Jag kan bli riktigt förbannad när jag hör att ordet invandrare missbrukas och dessutom ofta används som skällsord eller i ett negativt sammanhang. Speciellt arg blir jag när det i själva verket ofta inte alls rör sig om invandrare över huvud taget. Ni som klickat er in på min blogg för första gången idag (kanske till och några av er som hängt med på bloggen ett tag?), har förmodligen ingen aning om det faktum att jag är invandrare. Ja, jag talar svenska språket som ett modersmål och mitt utseende skulle absolut kunna klassas som "svenskt". Men faktum är att mitt andra modersmål är engelska, jag har en pappa som inte snackar särskilt bra svenska över huvud taget och jag är född i ett annat land. Är ni med? 
 
Begreppet invandrare används idag i princip bara som benämning på någon med ursprung från mellanöstern eller länder där man inte har det där typiskt svenska utseendet. Sluta placera folk i olika fack på grund av deras utseende och sluta anta att någon är på ett visst sätt på grund av deras hudfärg. Och hallå, vem bestämmer egentligen vad som räknas som svenskt utseende och inte? Vad avgör vem som är svensk och inte? Så mycket frågor, så lite svar.
16 kommentarer
Jennifers.nu - Fotograf & mamma tack vare IVF

så bra skrivet! och världens finaste bild!

linah

grymma du!!! <3 <3

MADDISENJ.SE

Vilket bra inlägg!

Jeanette

Så bra inlägg! :) Försökte diskutera det här med några i England förut när jag bodde där, dom pratade skit om en, som dom kallade, invandrare (självklart så var det en kille från mellanöstern), och jag påpekade då att jag var invandrare, jag hade ju flyttat från Sverige till England men det räknades tydligen inte, jag såg ju brittisk ut Sverige var ju bara två timmar bort...suck...

sv: Självklart kan du ta listan :) Roligt att läsa andras svar!

Frida

Bra skrivet :)

Linn Strömberg

SÅÅÅÅ bra skrivet!!

Vanessa Andersson

jag håller med, jag är så trött på att höra detta tjafset om "invandrare" inte nog med att det gör ont att höra hur ungdomar och vissa vuxna vräker ur sig skit öppet på deras Fb. Öh! Om de bara hade en aning om vad de uppoffrat och varit med om! :(

Oden

Väldigt bra skrivet!

Celine

Så himla bra skrivet!

Skogsraah ☾

Väldigt bra skrivet!

Enya シ

Riktigt RIKTIGT bra skrivet!

Cecilia

Så himla bra skrivet! :)

Elin

Sjukt bra skrivet! Kram

Prietha

Du har så himla bra åsikter! <3

N A T H A L I E

Wow så bra skrivet!

Amanda Forsman

Grym bild!